Sursa de alimentare in comutatie pentru laptop


schema adaptor auto pentru laptop sau netbook
Schema adaptorului auto pentru laptop

TPS40210 de la Texas Instruments este un controler ridicator de tensiune, nesincron cu un domeniu mare a tensiunii de intrare de 4,5V pana la 52V. Este potrivit pentru configuratiile de convertoare de tensiune ce folosesc o topologie cu tranzistor FET de tip N, respectiv in convertoarele ridicatoare, Sepic sau Flyback.  
Acest controler are implementate functiile de pornire lenta, de protectie la supracurent cu restartare automata iar frecventa oscilatorului
intern este programabila.
 Pentru C13=100pF si R1=300kOhmi, valoarea frecventei de comutatie este de cca. 500kHz. Condensatorul C5=220nF asigura o pornire lenta de cca. 12ms astfel incat nu se va declansa protectia la supracurent.
 R5=0.014 Ohmi este rezistorul de control al curentului si poate fi realizat prin montarea in paralel a 7 rezistori de 0.1 Ohmi SMD 1206.
 Pentru inductorul L1 am folosit torul de la o bobina de 100uH/3A. Sarma folosita trebuie sa reziste la un curent de 9A. Condensatorii folositi pentru filtrarea tensiunii de iesire sunt de tipul low ESR.
Alimentand cu o tensiune de alimentare de 12V .. 14V acest convertor, se poate obtine o tensiune de iesire de 19.3V la un curent de 4A cu un randament de peste 86%, suficient pentru a inlocui sursa de alimentare a unui laptop.