Calator prin Regensburg

O calatorie de poveste intr-un oras medieval din centrul Bavariei situate pe cursul Dunarii , nu este altul decat Regensburg. Oras locuit initial de celti veniti aici inainte de Cristos iar mai apoi  de romani.
Ajunsi aici romanii isi construiesc aici un fort de aparare Castra Regina , Regensburg fiind la acea vreme cel mai nordic punct al Imperiului Roman.
Porta Praetoria - sigla

Poarta de Nord , Castra Regina
In momentul in care ducele Agilofinger isi stabileste curtea regala , Regensburg devine capitala Bavariei.
Regensburgul a scapat neatins din cel de al doi-lea Razboi Mondial asa ca obiectivele turistice merita vizitate .
OBIECTIVE TURISTICE
Ansambluri vechi de 2000 de ani se impletesc cu, cladiri romane si cu cele in stil gotic si provensal. Centrul istoric este protejat de UNESCO si poate fi vizitat ce mai bine pe jos.
STEINERE –BRUCKE
Vechiul pod de piatra construit intre anii 1135- 1146 de catre romani – fiind si primul pod de piatra construit pe Dunare lung de 310 metrii este primul obiectiv turistic care merita vizitat – obiectiv turistic de prim rang.
Podul de piatra

Un lucru deosebit de frumos este sa te asezi chiar pe mijlocul podului si sa privesti in zare curgerea Dunarii , cu vaporasele care o strabat in sus si in jos si merita sa incerci si tu un tur cu vaporasul care costa 5-10 euro de persoana in functie de turul ales si care merita toti banii , privelistea este minunata iar pe vaporas poti servii o cafea sau o bere sau ceva dulce poate o inghetat.
Daca va aflati in apropierea acestui pod merita sa incercati experientele culinare aici putand servii traditionalii carnati bavarezi cu varza murata care sunt renumiti in toata lumea.
DOMUL SF. PETRU
Urias, o statura impunatoare , cu turnurile vizibile din orice parte a Regensburgului – lacas de cult este situate in Domplatz , a fost construit in 1300 fiind una dintre cele mai cunoscute catedrale din Bavaria
Monumentul este plin de vitralii medievale din secolul al XIV si cateva vitralii din secolul XII.
Ferestrele din aripa nordica a catedralei dateaza din secolul al XIX.
Vizitand catedrala poti sa cuprinzi cu adevarat frumusetea ei , este greu de descries in cuvinte adevarata opera de arta a arhitectilor si constructorilor care au lucrat la ea . Aflandu-te langa ea si uitandu-te in sus , atunci iti dai seama cat de impunatoare este.
Si daca tot ai ajuns aici savureaza si cea mai delicioasa inghetata pe care ai putea sa o savurezi intr-o zi de plimbare .
Mergi mai departe pe stardutele inguste cu iz medieval viziteaza-le pe toate , fiecare are ceva aparte care nu merita pierdut. Cu magazine mici cu suveniruri , cel mai dragut magazine mi s-a partur cel cu papusele imbracat in costume traditionale germane, merita vizitat.
Daca ai ajuns in Regensbur in luna Mai sau in August nu rata cea mai grozava distractie de fapt atractia din acele luni care este tot in apropierea Dunarii, Dult –ul.
Un fel de balci cu multe distractii , cu multa mancare traditionala , de la carnatii bavarezi si pana la peste fript pe bat , cu multa bere , cu dulciuri  , turta dulce , mere pe bat trase in zahar si prajituri traditionale .
Tot in centru vei gasi Altes Rathaus primaria veche mare si impunatoare construita in secolele XIV –XVIII in stil gotic.intre anii 1663 si 1806 a gazduit primul Parlament al Germaniei
Turnul Primariei din Regensburg

Carcera de la subsolul cladirii include inca, o camera de tortura, bine conservata. Se organizeaza tururi cu ghid, atat in germana cat si in engleza.
Dar cel mai frumos lucru pe care poti sa-l faci este sa te plimbi de-a lungul Dunarii pe jos , poti vedea inca urmele pe cladirile de pe malul Dunarii ,urme facute de-a lungul timpului de minunata Dunare care nu de putine ori s-a revoltat.
Chiar in centru poti vizita tot pe malul Dunarii un Muzeu mic chiar pe un vaporas.
Pentru impatimitii shopingului, pot vizita magazinele din centrul orasului care nu sunt deloc putine si unde poti gasi lucruri pe toate gusturile, marci celebre haine de cea mai buna calitate.
Un alt obiectiv care merita sa fie vizitat este Walhalla, templul a fost construit în secolul al XIX-lea, de regele Ludwig I al Bavariei, după modelul Partenonului din Atena. Arhitectul a fost Leo von Klenze. Construcţia a început în 1816 şi s-a terminat 26 de ani mai târziu, în 1842. În templu se află busturi ale unor personalităţi germane marcante.
Dar odata ajunsi acolo peisajul si panorama te lasa fara grai , poti vedea Dunarea in toata splendoarea ei , cu vaporasele care o strabat in sus si in jos. De fapt aici poti ajunge cu masina sau chiar mai frumos intr-o plimbare pe Dunare cu vaporasul pe care il poti lua tot din centru.
Ruinele castelului de la Donaustauf.
Tot pe aceeasi parte cu Walhalla putem vizita si ruinele acestui castel incarcate de istorie , dar cel mai minunat este tot peisajul care te copleseste , privind in jos poti vedea casutele parca rupte din poveste , Dunarea serpuind si vaporasele care o strabat .

Ruinele castelului de la Donaustauf


Panorama cursului Dunarii vazuta de pe dealuri